Matkavinkit

Bali - jumalten saari

Balin kaunis saari on yksi Indonesian ehdottomista helmistä ja tämä paratiisi on erityisen tunnettu sen trooppisista maisemista, jylhistä tulivuorista ja kristallinkirkkaasta vedestä. 3 miljoonan asukkaan saari tunnetaan myös “Jumalten saarena” ja se sijaitsee Lombokin itäpuolella, kuuluen Sundasaarien ryhmään Malaijien saaristossa. Balin läheinen sijainti päiväntasaajaan nähden takaa kostean ja trooppisen ilmaston, minkä ansiosta lämmöstä (jopa +30c) pääsee nauttimaan läpi vuoden.

Balilla on kaksi selkeästi erottuvaa vuodenaikaa: sadekausi lokakuusta maaliskuulle ja kuiva kausi huhtikuusta syyskuulle. Sadekauden aikana päivisin ei kuitenkaan sada kovinkaan paljoa, vaan kuurot ajoittuvat usein yöaikaan eivätkä näin ollen häiritse turistien elämää. Kuivalla kaudella saattaa sataa hieman iltaisin, mutta nämä sateet vain raikastavat ilmaa. Saarella puhutaan pääosin indonesiaa ja balia, mutta viime aikoina englannin osaaminenkin on yleistynyt, joten turistit kyllä tulevat ymmärretyiksi.

Bali on tunnettu kauniista luonnostaan, valkoisista hiekkarannoista ja rennosta tunnelmasta saarilla. Kukoistava ja vehreä luonto on kuin rauhan tyyssija, jossa sekä mieli että keho lepäävät. “State of mind” -vertaus ei liene tuulesta temmattu, kun Balista puhutaan. Kohde sopii niin surffaajille ja reppureissaajille kuin perhematkaajillekin sen monipuolisuuden ansiosta. Lukemattomat aktiviteetit joogasta sukeltamiseen, shoppailuun ja kulttuurin ovat Balin valttikortteja. Gunung Agunin vuorelle kiipeäminen tai herkullisten merenelävien nauttiminen Jimbaran rannan grilli-illassa jättävät kokijaansa muistoja, jotka kulkevat läpi elämän.

1. Nusa Penida


Jätä jonain päivä pääsaari taaksesi ja tutustu pienempään Nusa Penidan saareen, jota kuvaa parhaiten rentous ja ajantajun unohtaminen. Vuokraamalla moottoripyörän tai skootterin pääset tutustumaan pieniin autiorantoihin ja muihin, suurilta turistimassoilta piilossa oleviin kohteisiin. Sukeltajia ajatellen tämä kohde on yksi parhaista paikoista nähdä aurinkokaloja ja mantoja.

2. Rantaelämää


Balin rannoilla on tarjota jokaiselle lomailijalle jotakin. Valkoiset hiekkarannat ovat oiva valinta perhelomailijoille ja etenkin Kuta tarjoaa laajan kirjon palveluita. Jimbaran ranta on puolestaan huomattavasti rauhallisempi ja tänne kannattaa lähteä myös herkullisen ruoan perässä.

Vai oletko kenties etsimässä enemmän jännitystä? Surffaus, vesisuksiurheilu ja muut vesiaktiviteetit antavat varmasti kaivatun adrenaliinipiikin lomallesi. Kokeneemmille surffaajille Uluwatu on ehdoton suositus kun taas aloittelijoiden kannattaa kokeilla Padang Padang Rightia.

3. Tirta Ganggan palatsi


Tirta Ganggan palatsin sanotaan olevan yksi saaren kauneimmista paikoista. Maastopyöräretki on mainio tapa tutustua paikalliseen maaseutuun riisipeltoineen ja temppeleineen. Jos haluat nauttia paikasta rauhassa, suosittelemme vierailua ilta-aikaan, jolloin suurin osa turisteista on jo kaikonnut.