Matkavinkit

Le Marchen kukkulat

161 kilometrin mittainen Adrianmeren rantaviiva sekä kukkulakaupungit kuuluvat Le Marchen tunnuspiirteisiin. Keskellä vehreän Apenniinien ja turkoosin Adrianmeren välillä sijaitseva Le Marche on vaihtelevaa aluetta, jossa voi matkustella rauhallisella tahdilla nauttien luonnosta. Harvaan asutut sisämaa-alueet ovat koskemattomia varsinkin lounaisosassa, jonka kukkuloilla sijaitsee kyliä, jotka luovat täydelliset puitteet vaeltamiselle uskomattomissa näkymissä Monti Sibillinin alueella. Le Marche on yksi Italian pienistä tuntemattomista aarteista.

Le Marchen alue on jaettu viiteen hallinnolliseen maakuntaan: Anconaan, Pesaroon/Urbinoon, Macerataan, Fernoon ja Ascoli Picenoon. Kaikissa maakunnissa on yhteensä n. 1,5 miljoonaa asukasta. Ancona on Le Marchen pääkaupunki, joka on ainoa laatuaan, mitä tulee sijaintiin. Se on lähellä merta sijaitseva harvinainen, mutta mielenkiintoinen satamakaupunki. Satamakaupungista pääsee kohti eteläistä Conero Rivieraa, jossa on luonnonvalkoisia rantoja ja kallioita. Anconan Pohjois. ja Lounais -rannikkoa ympäröivät kauniit uudisrakennuskohteet ja karkeat hiekkarannat. Nämä kaupungit ovat täydellisiä kohteita erilaisista aktiviteeteista kiinnostuneille. 

Kultuurin ja ruuan lisäksi Le Marchesta löytyy jokaiselle jotakin: kuuluisia rantoja, pieniä kyliä ja keskiajan linnoituksia. Lisäksi kaupungeista löytyy taidetta, veneilymahdollisuuksia ja luontoa. Pesaro on toiseksi suurin kaupunki Le Marchessa ja on tunnettu rannoistaan ja kultuurillisista nähtävyyksistään. Le Marche alueen jalokivi on kuitenkin Urbino, joka on pohjoinen yliopistokaupunki sekä renesanssimestari Raphaelin syntymäpaikka. Alueen vastakkaisella puolella sijaitsee Ascoli Piceno, eteläisimmän maakunnan pääkaupunki. Urbinon kaupunki on hiljaisen elegantti ja tyylikäs ja siellä on kaikkein henkeäsalpaavimmat aukiot verattuna muuhun Italiaan. Joka vuosi elokuussa kaupunki isännöi myös aitoja keskiaikaisia juhlatilaisuuksia.

Helpoin tapa matkustaa ja kokea Le Marchen eri kaupunkeja on autolla. Pienet kylät, museot ja maisemat ovat sanoinkuvaamattoman kauniita. Vuosittainen keskilämpötila on 10 celciusta Le Marchen alueella. Lisäksi syksylläkin on jopa 20 astetta ja auringonlaskut ovat vielä upeampia tähän aikaan vuodesta.

1. Luolat

Le Marchessa on myös paljon luolia, joista suosituimpiin lukeutuu Gorette di Frasassi, joka on 35 kilometrin pituinen ja suurin maanalainen luola Euroopassa. Tämä upea kirkko, Tempio del Valadier on rakennettu vuonna 1828 ja sijaitsee aivan luolan suussa. Kirkon on suunnitellut italialainen arkkitehti Giuseppe Valadier hänen luonteenomaisenen uusklassiseen tyyliinsä. Kirkko on rakennettu valkoisista travertiinilohkoista, jotka on irrotettu luolakiven louhoksesta. Temppeli Valadier on lyhyen ajomatkan päässä Frasassi-luolasta.

2. Vanhat kaupungit

Le Marchen alue on täynä muurikaupunkeja, jotka rakennettiin puolustusta varten. Nykypäivänä nämä paikat ovat kuvankauniita paikkoja, jotka ovat varmasti vierailun arvoisia. Yleensä kaupungeissa on vanhoja rakennuksia ja pieniä kiviteitä. Nämä kaupungit ovat Urbino, Gradara ja Corinaldo.
Urbino on kuuluisin kaupunki Marchessa ja myös ykköskohteena kaikissa Italian opaskirjoissa. Elegantti yliopistokaupunki oli tunnetun taiteilija Raphaelin syntymäpaikka. Täällä voit vierailla hänen lapsuudenkodisssaan ja syödä samassa tavernassa, jossa hän ja Piero Della Francesca ovat tutustuneen. Kuuluisin nähtävyys Urbinossa on kuitenkin Ducal Palace, joka on täynnä aivan uskomattomia maalauksia renesanssin ajoilta.

3. Aqcualagnan Tryffelifestivaali

Alba-tryffelifestivaali Piedmontissa Pohjois-Italiassa on ehkä kuuluisampi, mutta Le Marchen omassa syksyisessä tryffelifestivaalissa Acqualagnan kaupungissa on vähemmän osallistujia, minkä ansiosta siellä on helpompi kulkea ja tutustua paikalliseen herkkukulttuuriin. Tapahtuma järjestetään ulkona ja myyjillä on omat kojut, jossa he esittelevät tryffelituotteitaan ja myyvät valkotryffeleitä.

Festivaali järjestetään vuosittain kolme kertaa eri teemoilla. Ensin on alueeen mustatryffelitapahtuma helmikuussa, sitten alueen kesällä järjestettävä tryffelitapahtuma ja lopuksi kansallinen tryffelitapahtuma, joka kestaa kaksi viikkoa loka-marraskuussa. Tryffelitapahtumien lisäksi kaupungissa on ravintoloita, joissa voi maistaa kuuluisia Acqualagnan tryffeleitä Pesaron Urbinon maakunnassa Le Marchessa. Ja koska Italiassa ei voi olla ruokatapahtumaa ilman viiniä, alueella on myös viinitilojen edustajia, joiden kanssa on mahdollista päästä maistamaan Le Marchen alueen erilaisia viinejä.