Matkavinkit

Mytologinen Kreeta

Kreeta on Kreikan suurin saari, joka tunnetaan ennen kaikkea sen mytologisesta kulttuurihistoriasta, valkoisista vuorista ja hienohiekkaisista rannoista. Paikalliset ihmiset (heitä on jopa 623 000) kutsuvat Kreetaa ”Megalónisokseksi”, joka tarkoittaa upeaa saarta eikä ihme, sillä Kreeta erottautuu lähes itsenäisenä maana selvästi etelämpänä kuin muut Kreikan saaret ja manner. Tämän rakastetun saaren pääkaupunki on Iraklion, johon suurin osa turisteista lentää. Lentokenttä on Kreikan toiseksi ruuhkaisin: vuonna 2016 matkustajia oli lähes 7 miljoonaa.

Kreetan maisemat ovat moninaisia ja saarelta löytyy niin pitkiä kauniita hiekkarantoja kuin myös antiikinaikaista arkkitehtuuria ja näyttäviä vuoria. Ilmasto on miellyttävä läpi vuoden ja turistien suosimat matkustuskuukaudet ovat aina huhtikuusta lokakuun puoliväliin. Varsinainen huippusesonki kestää kesäkuun lopulta elokuun loppuun. Kreeta on saari, josta löytyy todella paljon nähtävää ja tekemistä ja kaikkialle on helppo päästä autolla. Upeat maisemat vaihtuvat jyrkistä rotkoista lumihuippuisiin vuoriin ja karuista kanjoneista valkoisiin hiekkarantoihin ja kristallinkirkkaaseen meriveteen. Maisemien ja lämmön lisäksi Kreeta houkuttelee matkaajia antiikin ja mytologian aikakausien mielenkiintoisella historiallaan, joka ulottuu vuosituhansien taakse.

Euroopan ensimmäinen sivilisaatio kukoisti Kreetalla ja pitää sisällään useita antiikin aarteita. Kulttuurisesti arvokkaiden antiikin ajan rakennusten lisäksi Kreeta on tunnettu useista festivaaleistaan ja herkullisesta keittiöstään ja nämä ovatkin ainutlaatuisia väyliä, jos haluaa päästä tutustumaan paremmin paikallisten ihmisten elämään. Kreetalaisen keittiön sanotaan olevan ”yksi maailman terveellisimmistä ruokavalioista” ja se sisältää paljon tuoreita mereneläviä ja kaloja, paikallisia juustoja sekä oliiviöljyjä, joita pääsee maistelemaan viihtyisillä tavernoilla ympäri saarta. Unohtamatta tietenkään viiniä ja rakia! Kreetan voisi sanoa olevan täydellinen sekoitus lämpöä ja kulttuuria, vilkkaiden kaupunkien eloisuutta sekä pienten kylien autenttista vieraanvaraisuutta.

Kun olet seuraavan kerran suuntaamassa Kreetalle, niin pidä huoli että vierailet ainakin seuraavissa paikoissa.

1. Hanian vanha kaupunki


Hania on eläväinen kaupunki, joka sijaitsee vanhassa venetsialaisessa satamassa ja vanhan kaupungin sanotaan olevan sen ehdoton sydän. Sekä turistit että paikallinen väestö rakastavat kävellä sataman rantoja pitkin, samalla historiallista arkkitehtuuria ihastellen ja pieniin putiikkeihin poiketen. Ostosten lomassa on virkistävää piipahtaa lukuisiin, viehättäviin ravintoloihin ja kahviloihin, joita vanha kaupunki on pullollaan. Vaikka Hania on kesäisin melko suosittu, ei siellä vierailua kannata missään nimessä ohittaa. Tästä viehättävästä kaupungista löydät kaiken tarvitsemasi lyhyiden etäisyyksien päästä.

2. Knossoksen Palatsi


Knossoksen Palatsi on Kreetan suosituin nähtävyys. Tämä upea kohde sijaitsee 5 kilometrin päässä Iraklionin kaupungista ja palatsi oli aikanaan koko minolaisen kulttuurin keskus. Siellä harjoitettiin niin politiikkaa, taloutta kuin uskontoakin. Parhaimmillaan jopa 1200 huoneen kokoisesta palatsista ei ole nykyisin jäljellä muuta kuin rauniot, jotka kuitenkin antavat varsin hyvän kuvan siitä, miten vaikuttava rakennus aikoinaan oli. Laajojen kaivausten ja ennallistamisprojektin seurauksena rauniot ovat yksi Euroopan merkittävimmistä historiallisista nähtävyyksistä tänä päivänä.

3. Elafonisin ranta


Jos matkailija miettii, millä Kreetan rannoista vierailla, niin Elafonisi on ehdottomasti numero yksi. Ranta sijaitsee 75 kilometrin päässä Haniasta ja se muodostuu kahdesta laguunista. Ranta on erikoinen, sillä turkoosia vettä reunustaa pinkkiin taittava hiekka, joka saa maiseman näyttämään ainutlaatuiselta. Ranta syvenee loivasti, joten se sopii myös perheen pienemmille. Matalikon ansiosta rantaa pitkin pääsee kävellen edustalla sijaitsevalle Elafonisin pienelle saarelle. Jotta pääsisit nauttimaan rannan erikoisuuksista parhaiten, kannattaa retki tänne ajoittaa heti aamuun.