Matkavinkit

Split-Dalmatia - sekoitus rantoja, kulttuuria ja kaupunkielämää

Kroatia on yksinkertaisesti sanottuna upea. Viime vuosien aikana tämä ”Game of Thronesin kotimaa” on moninkertaistanut suosionsa aurinkoa rakastavien matkailijoiden joukossa. Tällä Itä-Euroopan maalla on pitkä rantaviiva Adrianmeren safiirin värisiin vesiin ja samalla se on yksi Euroopan aurinkoisimmista kolkista. 300 aurinkoista päivää vuodessa yhdistettynä herkulliseen ruokakulttuuriin ja viehättäviin muinaisiin kaupunkeihin ei liene ihme, miksi Kroatia ja etenkin Split – Dalmatian alue tuntuu löytyvän niin monen matkailijan toivelistalta.

Split-Dalmatian alue, jolla asuu n. 455 000 ihmistä, on kasvattanut suosiotaan matkailumarkkinoilla suuresti. Elämäniloinen Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki ja sijaitsee jylhien vuorien ja kauniin Adrianmeren itärannikon välissä. Entinen Rooman keisarikunnan osa, Dalmatia on puolestaan yksi Kroatian neljästä historiallisesti merkittävistä alueista. Molemmat kohteet ovat mielenkiintoisia sekoituksia kulttuurihistoriaa sekä modernia aikaa.

Splitissä matkailijat pääsevät nauttimaan kulttuurikohteista kuten Diocletianuksen palatsista, joka on antiikin Rooman ajalta säilynyt rakennus. Palatsi on myös Unescon maailmanperintökohde. Historian ja arkkitehtuurin lisäksi Splitistä löytyy jokaiselle jotakin: on kuuluisia rantoja, baareja ja musiikkia. Kaupungissa on helppo törmätä myös paikallisiin ja päästä tarinoimaan heidän kanssaan rennossa ilmapiirissä. Aktiviteettejakin löytyy kaikenlaisista retkistä urheilulajeihin. Tai miksipä et hyppäisi päiväksi bussin kyytiin tai vuokraisi omaa autoa ja lähtisi tutustumaan lähiympäristön pienempiin kyliin ja upeisiin vesiputouksiin ihan omatoimisesti?

1. Vesiputoukset


Splitistä järjestetään paljon päiväretkiä Kroatian upeille vesiputouksille. Krka ja Sibenik ovat suosittuja kohteita, joissa pääsee näkemään ainutlaatuista luontoa ja henkeäsalpaavia maisemia. Vinkki: Suosittelemme pyörän vuokrausta Skradinin kaupungista ja pyöräilemään Krkan vesiputouksille. Pääset näkemään aivan eri tavalla häikäiseviä maisemia kuin muut turistit, jotka matkaavat putouksille veneellä.

Krkan vesiputoukset sijaitsevat 90 kilometriä pohjoiseen Splitistä. Jos et ole ryhmämatkojen ystävä, niin kohteeseen pääsee esimerkiksi myös vuokra-autolla. Suurimmat turistimassat välttääkseen Krkassa kannattaa vierailla huippusesongin ulkopuolella, joka sijoittuu heinä-elokuulle.

2. Löydä oma paratiisiranta


Oman auton vuokraus loman ajaksi on erinomainen tapa päästä tutustumaan vähän syvemmin Split – Dalmatian seutuun. Kroatiassa auton vuokraaminen on suhteellisen edullista ja auton saa helposti noudettua ja palautettua esim. lentokentälle. Rannikkoseutu on todellakin näkemisen arvoinen – pääteiltä piilossa olevat paratiisirannat löytyy useimmiten pienten kylien lähettyviltä ja niille eivät kaikki turistit eksy.

Esimerkiksi tämä ihastuttava sileiden pikkukivien ranta tarjoaa matkailijoille kristallinkirkkaan veden. Paikka on nimeltään Podrace Beach ja se sijaitsee n. 50 kilometrin päässä Splitistä, Brelan kylässä. Pidäthän tämän vinkin vain itsesi ja seurueesi tiedossa, niin kohde säilyy jatkossakin yhtä uniikkina!

3. Sukella GAME OF THRONESIN MAAILMAAN


Suositun tv-sarjan Game of Thronesin useat kohtaukset on kuvattu Kroatiassa. Split – Dalmatian alueella vieraillessasi saat ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä tutustumaan kuvauspaikkoihin ja bongaamaan sarjasta tuttuja spotteja.

Vain 15 kilometrin päässä Splitin keskustasta löytyy Klisin linnoitus, joka on yksi kuuluisa kuvauspaikka.